Historia

Elisan yli 135-vuotista tarinaa leimaa uuden hakeminen ja vallitsevien käytäntöjen haastaminen.

Elisan historia heijastaa suomalaisen yhteiskunnan muutosta. Kaikki sai alkunsa kun lennätinmekaanikko Daniel Johannes Wadén sai luvan perustaa puhelinlaitoksen Helsinkiin tammikuussa 1882. Helsingin Telefooniyhdistyksestä Elisaksi on kulunut reilut 135 vuotta. Elisa on ollut maassamme edelläkävijä lähes kaikilla teletekniikan osa-alueilla.

Lue myös Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattilan Operaattorien palvelukehitys -artikkeli (julkaistu osana Suomen digitalisoinnin historia 1995-2015 -julkaisua www.suomidigi.fi).

Edelläkävijä Suomessa ja maailmassa

Elisan historiaan kuuluu pitkä tasainen kehitysvaihe ja 1960-luvulla alkanut, yhä kiihtyvä kehittyminen. Elisa on eri vaiheissaan ollut kehityksen edelläkävijä monin tavoin. Esimerkiksi koko Helsingin alueen keskukset saatiin automatisoiduiksi keväällä 1929, ensimmäisenä kaupunkina koko maailmassa. Digitaalikeskusten rakentaminen, joka alkoi 1980-luvun alussa, saatiin päätökseen jo 1996, kun se alkuperäisen aikataulun mukaan piti tapahtua vuoteen 2007 mennessä. Elisaan sulautunut Radiolinja puolestaan mursi posti- ja telelaitoksen matkapuhelinmonopolin. Elisa on ollut myös tiiviisti mukana suomalaisissa tähtihetkissä, kun se on osaltaan varmistanut mm. Helsingin olympialaisten, SALT-neuvottelujen ja ETYKin onnistumisen.

Digitaalisen matkaviestinnän alueella Elisa on ollut edelläkävijä Suomessa ja maailmalla. Elisaan kuulunut Radiolinja kytki maailman ensimmäisen GSM-puhelun ja avasi ensimmäisen kaupallisen GSM-palvelun vuonna 1991. Myös maailman ensimmäinen GSM-datapuhelu tehtiin vuonna 1993 Radiolinjan verkossa. Vuonna 2007 Elisa teki jälleen tietoliikenteen historiaa ja avasi ensimmäisenä maailmassa kaupalliseen käyttöön 3G UMTS900-verkon. Uusia palveluita, kuten Elisa Viihde, tuotiin markkinoille 2009 alkaen ja vuonna 2010 Elisa avasi ensimmäisenä 4G-verkon kaupalliseen käyttöön. Vuonna 2016 4G-verkon väestöpeitto Suomessa oli jo yli 98 prosenttia.

Tänään Elisan verkossa liikkuu eniten mobiilidataa Suomessa ja neljänneksi eniten Euroopassa. Toimme ensimmäisenä Suomessa 5G-valmiuden mobiiliverkkoon 2018.

Kasvava yhtiö

Elisa on koko historiansa aikana laajentunut tasaisesti. 1930-50-luvulla Helsingin Puhelinyhdistys osti pieniä puhelinlaitoksia. Laajentumista on tapahtunut myös uusia yrityksiä perustamalla. Keväällä 1985 HPY oli perustamassa valtakunnallista datasiirtopalvelua tarjoavaa Oy Datatie Ab:ta. Valtion matkapuhelinverkkomonopolin murtamisen jälkeen päättyi myös kaukoverkkomonopoli vuoden 1994 alussa Radiolinjan avulla. HPY:n perustama kaukoverkko Ysi valtasi puolet kaukopuhelumarkkinoista, puhelujen hintojen pudotessa yli puolella.

Marraskuussa 1997 Helsingin Puhelin Oyj listautui Helsingin Arvopaperipörssiin. Oy Radiolinja Ab:stä ja FinnetComista tuli Helsingin Puhelin Oyj:n tytäryhtiöitä 1998. Näinä vuosina Helsingin Puhelin Oyj:n osakkuusyhtiöiksi hankittiin Tampereen Puhelin Oyj ja Keski-Suomen Puhelin Oy. Vuosituhannen vaihteessa myös silloisesta Joensuun Puhelin Oy:stä tuli Elisan osakkuusyhtiö.

Vuonna 2000 Helsingin Puhelin Oyj muutti nimekseen Elisa Communications Oyj. Vuonna 2003 Elisa Communications Oyj:n nimi muutettiin Elisa Oyj:ksi ja hallitus allekirjoitti sulautumissuunnitelmat, joiden mukaan pääosin kaikki Elisa Oyj:n kokonaan omistamat tytäryhtiöt (mm. Oy Radiolinja Ab, ElisaCom Oy ja Riihimäen Puhelin alayhtiöineen sekä Elisa Networks Oy ja Soon Net Oy) sulautuvat Elisa Oyj:hin. Saksan toiminnoista (Elisa Kommunikation GMBH) luovuttiin. Matka kohti yhtä Elisaa alkoi.

Yhden Elisan integrointi jatkui vuonna 2006, jolloin Tikka Communications Oy ja Jyväsviestintä Oy sulautuivat Elisaan. Saunalahdesta tuli Elisan täysin omistama tytäryhtiö. Vuonna 2007 Lounet Oy, First Orange Contact Oy ja Elisa Ventures Oy sulautettiin Elisaan, ja Saunalahden henkilöstö siirtyi liikkeenluovutuksella Elisan palvelukseen. Vuoden 2008 Elisa osti 51 prosenttia Kuntokompassi Oy:stä (Excenta Oy) sekä Electur Oy:n. Lisäksi Elisa osti contact center -palveluita tarjoavat Dialmedia Oy:n ja Doneto Oy:n, sekä 100 prosenttia Telenor Oy:stä Telenor Sverige Ab:lta.

Vuonna 2010 Elisa vahvisti edelleen ICT-palvelutarjontaa yritysten tuottavuuden ja joustavuuden parantamiseksi ostamalla videoneuvottelutoimija Videran ja IT-ulkoistuspalveluja tarjoavan Appelsiinin. Elisan kokonaan omistama tytäryhtiö Saunalahti Group Oyj sulautui Elisa Oyj:hin vuonna 2011. Vuonna 2013 Elisa osti PPO Yhtiöt Oy:n, Kymen Puhelin Oy:n ja Telekarelia Oy:n. Vuonna 2016 Elisa osti Anvian Telecom-liiketoiminnan, IT- ja hostingpalvelut sekä Anvia TV- ja Watson-liiketoiminnat. Vuonna 2017 Elisan vahvisti toimintaansa erityisesti Virossa ostamalla ES Starmanin sekä Santa Monica Networks Oy:n Suomen ja Viron liiketoiminnan. Vuonna 2018 vahvistimme IT-osaamistamme yritysasiakasliiketoiminnassa ostamalla Fenix Solutionsin sekä kuluttajasegmentissä streaming- ja videotuotantopalveluihin erikoistuneen Kepit Systemsin.

Elisa tänään

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen.

Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj