Toimitusjohtajan katsaus

(Osavuosikatsauksesta Q3 2018)

Elisalta jälleen vahva tulos

Teimme historian vahvimman vuosineljännestuloksen. Liikevaihto oli edellisvuoden tasolla. Liikevaihtoa kasvatti mobiili- ja digitaalisten palveluiden kasvu ja vähensi divestoinnit. Tulosta kasvattivat Elisan operatiivisen toiminnan tuottavuuden parantaminen sekä digitaalisten palveluiden ja mobiilin palveluliikevaihdon kasvu. Laadun ja toiminnan jatkuva parantaminen edistivät Elisan kilpailukyvyn vahvistumista.

Suomi jatkaa selkeänä edelläkävijänä mobiilidatan käytössä. Elisa mahdollistaa suomalaisten pysymisen kehityksen kärjessä. Viimeisimpänä aloitettiin 5G-valmiuksien rakentaminen Helsinkiin elokuussa ensimmäisenä operaattorina.  5G-valmiudet on rakennettu jo Turkuun, Tampereelle ja Jyväskylään. Kolmannella neljänneksellä alkaneessa huutokaupassa Elisa sai toivomansa 5G-taajuudet, jotka tulevat kaupalliseen käyttöön 1.1.2019. Nopeat mobiililaajakaistaliittymät helpottavat kuluttajien, yritysasiakkaiden ja organisaatioiden arkea. Elisan liittymissä ei ole sitoutumispakkoa ja siksi ne koetaan asiakkaiden keskuudessa reiluiksi. Mobiilin postpaid-liittymäkanta nousi neljänneksen aikana 8 300 liittymällä ja prepaid-kanta 8 100 liittymällä. Myös kiinteän verkon laajakaistaliittymäkanta kasvoi 2 000 liittymällä.

Elisan tarjoaa asiakkaille laadukkaita sisältöjä. Kansainvälinen alkuperäissarja Bullets sai ensi-iltansa syksyn aikana ja  palvelussa julkaistiin viisi kansainvälistä menestyssarjaa, muun muassa The Good Doctor. Lisäksi alkuperäissarja Nyrkki kuvaukset alkoivat syyskuussa. Elisa Kirjassa julkaistiin Tuntematon Kimi Räikkönen yksinoikeudella e- ja äänikirjana. Sähköisten kirjojen markkina on kasvanut Suomessa yli 65 prosenttia edellisvuoteen nähden*).

WiFi-puheluiden edelläkävijänä Elisa tuo palvelun valtaosalle kuluttaja-asiakkaita. Elisan verkossa on jo nyt ylivoimaisesti laajin WiFi-puheluita tukeva puhelinvalikoima. WiFi-puhelut yhdistyvät huomattavasti aiempaa nopeammin ja äänenlaatu sekä sisäkuuluvuus paranevat merkittävästi.

Maailmanluokan tekoälytiimeille suunnattuun Elisa AI Co-Creation Challenge -kilpailuun on valittu 13 joukkuetta kahdeksasta eri maasta. Joukkueet edustavat muun muassa terveydenhoitoa, suomen kielen ymmärtämistä ja urheiluvideoiden reaaliaikaista analysointia. 

Asiakaskokemuksen ja laadun jatkuva parantaminen ovat keskeinen osa yrityskulttuuriamme ja keskitymme niihin jatkossakin vahvasti. Tuottavuuden lisääminen, digitaalisten liiketoimintojen kansainvälistäminen, arvon tuottaminen datalla sekä vahva investointikyky luovat hyvät lähtökohdat kilpailukykyiselle arvonluonnille jatkossakin.

*) Suomen Kustannusyhdistys