Toimitusjohtajan katsaus

(Osavuosikatsauksesta Q3 2019)

5G-käyttäjiä jo tuhansia, Elisan tulos vahvistui 

Laadun ja asiakaskokemuksen parantaminen sekä investoinnit uusiin teknologioihin vahvistivat Elisan kilpailukykyä, vaikka haastava markkinatilanne jatkui. Liikevaihto ja käyttökate kasvoivat kolmannella neljänneksellä edellisestä vuodesta. Liikevaihtoa kasvatti pääosin mobiilipalvelut ja yritysosto.

Asiakkaiden siirtyminen yhä nopeampiin mobiililaajakaistaliittymiin jatkuu. Kuluttajat, yritysasiakkaat ja organisaatiot arvostavat nopeita yhteyksiä, jotka lisäävät arjen sujuvuutta. Mobiilin liittymäkanta kasvoi neljänneksen aikana 38 300  liittymällä, josta prepaid-kannan kasvu oli 19 800 liittymää. Kiinteän verkon laajakaistaliittymäkanta kasvoi 8 100 liittymällä. 

Suomalaiset ovat edelläkävijöitä 5G-palveluissa ja niillä on jo tuhansia käyttäjiä, jotka haluavat oppia tämän uuden teknologian mahdollisuuksista. Helsingin Satama on suomalaisten yritysten ja koko maailman kärjessä ottaessaan 5G-verkon laivamatkustajien käyttöön Helsingin Länsisatamassa. Sataman kautta kulkee miljoonia matkustajia vuosittain. Myös Turun kaupunki toimii edelläkävijänä ja on kokeillut esimerkiksi kaupungin ikäihmisten viemistä virtuaaliselle kävelylle Aurajoen rantaan virtuaalitodellisuutta hyödyntäen.

Järjestimme yhdessä Turun kaupungin kanssa hackathonin, missä etsittiin 5G-teknologiaa hyödyntäviä ideoita, esimerkiksi syrjäytymisen kaltaisen yhteiskunnallisen ongelman ehkäisemisessä. Voittaja Know Your Hoodsin palvelu auttaa ihmisiä tutustumaan ennakkoon lähinaapuruston palveluihin virtuaalisesti. Elisan Co-creation Challenge -ohjelmassa on valittu yhdeksän kumppania kehittämään 5G-palveluita. Hakemuksia tuli yhteensä 12 eri maasta.

Elisa Viihteen alkuperäissarja Ivalon oikeudet myytiin yli 20 maahan, muun muassa Saksaan, Espanjaan ja Alankomaihin. Julkaisimme jälleen uuden alkuperäissarjan Kalifornian kommando. Lisäksi menestyssarja Downshiftaajat jatkuu kolmannella tuotantokaudella. Pelimaailman huiput kohtasivat syyskuussa e-urheilun suurtapahtumassa Arctic Invitationalissa, mikä oli myös maailman ensimmäinen 5G-pelaamisen areenatapahtuma.

Kehitämme aktiivisesti ICT-alan toimitusketjujen vastuullisuutta ja liityimme The Joint Audit Cooperation (JAC) -yhteisöön, mikä toteuttaa alan valmistajien ja -toimittajien vastuullisuusauditointeja. Yhteisön avulla on entistä paremmat mahdollisuudet puuttua mahdollisiin valmistajien ja alihankkijoiden tuotannollisiin epäkohtiin. 

Asiakaskokemuksen ja laadun jatkuva parantaminen ovat keskeinen osa yrityskulttuuriamme ja keskitymme niihin jatkossakin vahvasti. Tuottavuuden lisääminen, digitaalisten liiketoimintojen kansainvälistäminen, arvon tuottaminen datalla sekä vahva investointikyky luovat hyvät lähtökohdat kilpailukykyiselle arvonluonnille jatkossakin.

Veli-Matti Mattila
toimitusjohtaja