Toimitusjohtajan katsaus

(Osavuosikatsauksesta Q1 2019)

Elisan kilpailukyky vahvistui edelleen

Haastavasta markkinatilanteesta huolimatta Elisan kilpailukyky vahvistui edelleen asiakaskokemuksen ja laadun jatkuvalla parantamisella. Käyttökate oli viime vuoden tasolla ja liikevaihto laski hieman. Liikevaihtoa laskivat päätelaitemyynnin ja yhdysliikenteen liikevaihdon lasku sekä liiketoimintojen myynnit.

Kuluttajat ja yritysasiakkaat sekä organisaatiot arvostavat viestintäpalvelujen sujuvaa ja huoletonta käytettävyyttä. Asiakkaiden luopuminen käyttämättömistä liittymistä ja siirtyminen yhä nopeampiin mobiililaajakaistaliittymiin jatkuu. Mobiilin postpaid-liittymäkanta laski neljänneksen aikana 1 500 liittymällä ja prepaid-kanta 17 300 liittymällä. Kiinteän verkon laajakaistaliittymäkanta laski 700 liittymällä. Elisa jatkoi 5G-verkon laajentamista ja 5G-verkot avattiin Turkuun sekä Jyväskylään. Järjestimme Suomen ensimmäisen 5G-verkossa pelatun mobiilikiertueen neljässä kaupungissa. Kiertue järjestettiin yhteistyössä mobiilipelipalvelu Hatch Entertainmentin ja Elisa Viihde Sportin kanssa.

Elisa julkisti tuovansa myyntiin kevään aikana usean laitevalmistajan 5G-puhelimet. OnePlusin ja ZTE:n  5G-puhelimet tuodaan myyntiin ensimmäisten joukossa Euroopassa vuoden toisen neljänneksen aikana. Yhteistyötä vahvistetaan korealaisen LGU+ -operaattorin kanssa. Yhteistyön tavoitteena on varmistaa huippulaatu verkossa ja 4G- ja 5G -verkon automaation kehittäminen.  

Elisa on julkaissut vuodesta 2014 alkaen 14 alkuperäissarjaa. Vuoden 2019 sarjoista on julkistettu käsikirjoituksestaan kansainvälisesti palkittu Kaikki Synnit ja vakoojatrilleri Nyrkki. Uusimpina sarjoina on julkistettu komediasarjat Maanantai ja Ei haukku haavaa tee. Suosittu Jättekiva-sarja saa jatkoa Elisa Viihteessä.

Elisan systemaattinen laatutyö palkittiin Suomen laatupalkinto -tunnustuksella. Palkinto on kansallinen tunnustus erinomaisuudesta ja kyvystä tulla jatkuvasti paremmaksi asioissa, joita asiakkaat arvostavat. Elisan työntekijät nostivat Elisan jälleen Suomen parhaiden työpaikkojen joukkoon Great Place to Work -tutkimuksessa. Elisa oli kolmatta kertaa suurin palkittu yritys. Elisan henkilöstö arvostaa erityisesti joustavuutta työn tekemisen tavoissa.

Asiakaskokemuksen ja laadun jatkuva parantaminen ovat keskeinen osa yrityskulttuuriamme ja keskitymme niihin jatkossakin vahvasti. Tuottavuuden lisääminen, digitaalisten liiketoimintojen kansain-välistäminen, arvon tuottaminen datalla sekä vahva investointikyky luovat hyvät lähtökohdat kilpailukykyiselle arvonluonnille jatkossakin.

Veli-Matti Mattila

toimitusjohtaja