Historia

Elisan yli 130-vuotista tarinaa leimaa uuden hakeminen ja vallitsevien käytäntöjen haastaminen.

Elisan historia heijastaa suomalaisen yhteiskunnan muutosta. Kaikki sai alkunsa kun lennätinmekaanikko Daniel Johannes Wadén sai luvan perustaa puhelinlaitoksen Helsinkiin tammikuussa 1882. Helsingin Telefooniyhdistyksestä Elisaksi on kulunut reilut 130 vuotta. Elisa on ollut maassamme edelläkävijä lähes kaikilla teletekniikan osa-alueilla.

Lue myös Elisan Veli-Matti Mattilan Operaattorien palvelukehitys -artikkeli (julkaistu osana Suomen digitalisoinnin historia 1995-2015 -julkaisua www.suomidigi.fi).

Edelläkävijä Suomessa ja maailmassa

Elisan historiaan kuuluu pitkä tasainen kehitysvaihe ja 1960-luvulla alkanut, yhä kiihtyvä kehittyminen. Elisa on eri vaiheissaan ollut kehityksen edelläkävijä monin tavoin. Esimerkiksi koko Helsingin alueen keskukset saatiin automatisoiduiksi keväällä 1929, ensimmäisenä kaupunkina koko maailmassa. Digitaalikeskusten rakentaminen, joka alkoi 1980-luvun alussa, saatiin päätökseen jo 1996, kun se alkuperäisen aikataulun mukaan piti tapahtua vuoteen 2007 mennessä. Elisaan sulautunut Radiolinja puolestaan mursi posti- ja telelaitoksen matkapuhelinmonopolin. Elisa on ollut myös tiiviisti mukana suomalaisissa tähtihetkissä, kun se on osaltaan varmistanut mm. Helsingin olympialaisten, SALT-neuvottelujen ja ETYKin onnistumisen.

Digitaalisen matkaviestinnän alueella Elisa on ollut edelläkävijä Suomessa ja maailmalla. Elisaan kuulunut Radiolinja kytki maailman  ensimmäisen GSM-puhelun ja avasi ensimmäisen kaupallisen GSM-palvelun vuonna 1991. Myös maailman ensimmäinen GSM-datapuhelu tehtiin vuonna 1993 Radiolinjan verkossa. Vuonna 2007 Elisa teki jälleen tietoliikenteen historiaa ja avasi ensimmäisenä maailmassa kaupalliseen käyttöön 3G UMTS900-verkon. Uusia palveluita, kuten Elisa Viihde, tuotiin markkinoille 2009 alkaen ja vuonna 2010 Elisa avasi ensimmäisenä 4G-verkon kaupalliseen käyttöön. Vuonna 2016 4G-verkon väestöpeitto Suomessa oli jo yli 98 prosenttia.

Kasvava yhtiö

Elisa on koko historiansa aikana laajentunut tasaisesti. 1930-50-luvulla Helsingin Puhelinyhdistys osti pieniä puhelinlaitoksia. Laajentumista on tapahtunut myös uusia yrityksiä perustamalla. Keväällä 1985 HPY oli perustamassa valtakunnallista datasiirtopalvelua tarjoavaa Oy Datatie Ab:ta. Valtion matkapuhelinverkkomonopolin murtamisen jälkeen päättyi myös kaukoverkkomonopoli vuoden 1994 alussa Radiolinjan avulla. HPY:n perustama kaukoverkko Ysi valtasi puolet kaukopuhelumarkkinoista, puhelujen hintojen pudotessa yli puolella.

Marraskuussa 1997 Helsingin Puhelin Oyj listautui Helsingin Arvopaperipörssiin. Oy Radiolinja Ab:stä ja FinnetComista tuli Helsingin Puhelin Oyj:n tytäryhtiöitä 1998. Näinä vuosina Helsingin Puhelin Oyj:n osakkuusyhtiöiksi hankittiin Tampereen Puhelin Oyj ja Keski-Suomen Puhelin Oy. Vuosituhannen vaihteessa myös silloisesta Joensuun Puhelin Oy:stä tuli Elisan osakkuusyhtiö.

Vuonna 2000 Helsingin Puhelin Oyj muutti nimekseen Elisa Communications Oyj. Vuonna 2003 Elisa Communications Oyj:n nimi muutettiin Elisa Oyj:ksi ja hallitus allekirjoitti sulautumissuunnitelmat, joiden mukaan pääosin kaikki Elisa Oyj:n kokonaan omistamat tytäryhtiöt (mm. Oy Radiolinja Ab, ElisaCom Oy ja Riihimäen Puhelin alayhtiöineen sekä Elisa Networks Oy ja Soon Net Oy) sulautuvat Elisa Oyj:hin. Saksan toiminnoista (Elisa Kommunikation GMBH) luovuttiin. Matka kohti  yhtä Elisaa alkoi.

Yhden Elisan integrointi jatkui vuonna 2006, jolloin Tikka Communications Oy ja Jyväsviestintä Oy sulautuivat Elisaan. Saunalahdesta tuli Elisan täysin omistama tytäryhtiö. Vuonna 2007 Lounet Oy, First Orange Contact Oy ja Elisa Ventures Oy sulautettiin Elisaan, ja Saunalahden henkilöstö siirtyi liikkeenluovutuksella Elisan palvelukseen. Vuoden 2008 Elisa osti 51 prosenttia Kuntokompassi Oy:stä (Excenta Oy) sekä Electur Oy:n. Lisäksi Elisa osti contact center -palveluita tarjoavat Dialmedia Oy:n ja Doneto Oy:n, sekä 100 prosenttia Telenor Oy:stä Telenor Sverige Ab:lta.

Vuonna 2010 Elisa vahvisti edelleen ICT-palvelutarjontaa yritysten tuottavuuden ja joustavuuden parantamiseksi ostamalla videoneuvottelutoimija Videran ja IT-ulkoistuspalveluja tarjoavan Appelsiinin. Elisan kokonaan omistama tytäryhtiö Saunalahti Group Oyj sulautui Elisa Oyj:hin vuonna 2011. Vuonna 2013 Elisa osti PPO Yhtiöt Oy:n, Kymen Puhelin Oy:n ja Telekarelia Oy:n. Vuonna 2016 Elisa osti Anvian Telecom-liiketoiminnan, IT- ja hostingpalvelut sekä Anvia TV- ja Watson-liiketoiminnat.

Elisa tänään

Elisa on tietoliikenne-, ICT- ja online-palveluyritys, jonka asiakkaana on 2,3 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota. Elisa tarjoaa ympäristöystävällisiä palveluita viestimiseen ja viihtymiseen, sekä työvälineitä organisaatioiden toiminnan digitalisoimiseen ja tuottavuuden parantamiseen.

Suomessa on Elisa alansa markkinajohtaja. Yhteistyö Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut.

Elisa on julkisesti noteerattu Nasdaq Helsinki Suuret Yhtiöt -listalla, osakkeenomistajia on noin 200 000. Liikevaihto vuonna 2016 oli 1,64 miljardia euroa ja henkilöstömäärä 4 300.

Elisan perusarvot kaikessa liiketoiminnassa ovat asiakaskeskeisyys, vastuullisuus, uusiutuminen, tuloksellisuus ja yhteistyö.