Toimitusjohtajan katsaus

(Puolivuosikatsauksesta 2018)

Paramtamalla kilpailukykyä jatkoimme tuloksen kasvattamista

Vuoden toisella neljänneksellä liikevaihto ja tulos kasvoivat viime vuoteen verrattuna. Kausi oli historian paras toinen vuosineljännes. Tulosta paransivat mobiilin palveluliikevaihdon ja digitaalisten palveluiden kasvu sekä Elisan operatiivisen toiminnan tuottavuuden parantaminen.

Suomi näyttää tietä liikkuvan elämän edistäjänä, missä mobiilidatan käyttö on vaivatonta ja edullista. Suomalaiset ovat selkeitä edelläkävijöitä mobiilidatan käytössä. Elisa mahdollistaa edelläkävijyyden jatkamisen ja teki maailman ensimmäisen 5G-videopuhelun kahden maan välillä kaupallisilla 5G-verkolla ja päätelaitteilla. 5G-valmiudet on rakennettu Tampereen lisäksi jo Turkuun ja sen lähiseuduille. Kesäkuussa aloitettiin 5G-valmiuksien rakentaminen Jyväskylään. 5G-ajan liittymä on saatavilla 25 prosentille väestöstä 600 Mbit/s maksiminopeudella.

Nopeat mobiililaajakaistaliittymät kasvattavat yhä suosiotaan kuluttajien, yritysasiakkaiden ja organisaatioiden parissa. Mobiilin postpaid-liittymäkanta nousi neljänneksen aikana 8 300 liittymällä ja prepaid-kanta pieneni 1 400 liittymällä. Kiinteän verkon laajakaistaliittymäkanta kasvoi 1 000 liittymällä.

Viestintävirasto on tehnyt tilaston operaattoreiden merkittävimpien verkkovikojen määrästä vuodelta 2017. Elisan osuus kaikkien operaattoreiden yhteenlasketuista verkkovioista on merkittävän alhainen ja selvästi pienempi kuin Elisan markkinaosuus. Pitkäjänteinen asiakaskokemuksen ja laadun kehittäminen, muun muassa tekoälyllä, on mahdollistanut Elisan verkkovikojen merkittävän vähentymisen ja selkeän kärkipaikan Viestintäviraston tilastossa. 

Elisa Viihteen tarjonta laajentui edelleen. Huhtikuun alussa voimaan tullut EU-asetus takaa jatkossa, että Elisa Viihde -palvelua voi käyttää kaikissa 28 EU-maassa. Uuden alkuperäissarjan Kaikki synnit -rikosdraaman kuvaukset aloitettiin neljänneksen aikana ja lisäksi kuvataan suositun Kolmistaan -komediasarjan toista tuotantokautta.

Suomen ensimmäinen valtakunnallinen NB-IoT (Narrowband Internet of Things) verkkovalmius mahdollisti uuden teknologian kokeilemisen yli viidenkymmenen yrityksen kanssa. NB-IoT mahdollistaa verkkoon liitettävien laitteiden, mm. sensoreiden keräämän datan helposti analysoitavaksi. Nämä NB-IoT-sovellutukset pääsevät jatkossa hyödyntämään 5G-verkon kasvavaa suorituskykyä.

Avasimme maailmanluokan tekoälytiimeille Elisa AI Co-Creation Challenge -kilpailun. Joukkueet kehittävät liiketoimintaa Elisan dataa hyödyntämällä. Kilpailu huipentuu joulukuussa Slushissa, missä kilpailun voittajat palkitaan.

Asiakaskokemuksen ja laadun jatkuva parantaminen ovat keskeinen osa yrityskulttuuriamme ja keskitymme niihin jatkossakin vahvasti. Tuottavuuden lisääminen, digitaalisten liiketoimintojen kansainvälistäminen, arvon tuottaminen datalla sekä vahva investointikyky luovat hyvät lähtökohdat kilpailukykyiselle arvonluonnille jatkossakin.